Eredetiségvizsgálat XI. kerület

Eredetiségvizsgálat Budapest III. kerület

 Eredetiségvizsgálat a III. kerületben

 

1033 Budapest, Benedek Elek utca 14.

 

Telefon: 06-20-226-2456

Eredetiségvizsgáló állomásunk Budapest legészakibb kerületében, a III. kerületben működik, jól megközelíthető helyen. Eredetiségvizsgálat elvégzése minden járműre lehetséges, legyen szó akár személygépkocsiról, akár motorkerékpárról vagy kis tehergépkocsiról, kisbuszról, mi megoldjuk.

Fizethet Bankkártyával is, ha az Önnek kényelmesebb.

III. kerületi Eredetiségvizsgáló állomásunk munkanapokon tart nyitva

8-17 óra között

 

Eredetiségvizsgálat hétvégén is elvégezhető a III. kerületben.

 

Tudnivalók eredetiségvizsgálatról

 

 Mennyibe kerül az eredetiségvizsgálat III. kerületben?

Az eredetiségvizsgálat jogszabályban meghatározott Hatósági díj, ettől eltérni nem lehet. Az eredetiségvizsgálat ára fülre kattintva láthatja a megállapított díjakat jármű kategóriánként.

Mennyi ideig érvényes az eredetiségvizsgálat?

A III. kerületi eredetiségvizsgálat 60 naptári napig érvényes, akár csak a máshol készült eredetvizsgálat. A 60 napon belül viszont csak egy eljárásban használható fel. Magyarán, ha a járművet átíratja az elkészített eredetiségvizsgálattal, az új vevőnek akkor is kell új eredetvizsgát csináltatnia (pl.: III. kerületi eredetiségvizsgáló állomásunkon), ha az előző eredetiségvizsga 60 napon belül készült el.

Mennyi idő alatt készül el az eredetiségvizsgálat?

Az eredetiségvizsgálat a III. kerületben található állomásunkon átlagosan 30 perc alatt készül el. Természetesen vannak olyan járművek, amelyek ennél rövidebb idő alatt is elkészülnek, de akad olyan is, amelynek eredetiségvizsgálatához több időre van szükség. Az eredetiségvizsgálat ideje alatt kulturált ügyfélvárónkban várakozhat.

Mit hozzon magával az eredetiségvizsgálatra?

  • maga a jármű (gépkocsi, motorkerékpár, utánfutó stb.) a legszükségesebb
  • a jármű forgalmi engedélye (ennek hiányában Hatósági bizonyítvány az Okmányirodától)
  • személyes iratok - lakcím kártya és személyi igazolvány vagy jogosítvány, esetleg útlevél
  • készpénz vagy bankkártya az eredetiségvizsgálat árának kifizetéséhez
  • céges jármű esetén szükséges a cég pontos neve és címe, hogy az elvégzett eredetiségvizsgálatról kiállított bizonylatok helyesn legyenek kiállítva

Ki fizeti az eredetiségvizsgálatot a III. kerületben?

Nincs szabályozva, hogy a vevőnek vagy az eladónak kell elvégeztetnie az eredetiségvizsgálatot, így az sincs megállapítva, hogy ki fizeti az eredetiségvizsgálat árát. Mivel a jármű átíratásához szükséges az eredetvizsga, általában a vevő hozza el a járművet eredetvizsgálatra, ezért a vevő szokta fizetni. Természetesen a vételárba bele lehet számíttatni az eredetiségvizsgálat árát is. 

 Miért van szükség eredetiségvizsgálatra?

 

Az eredetiségvizsgálat elvégeztetését 1998-ban tették kötelezővé, mert akkoriban nagyon sok jármű egyedi azonosítóját hamisították meg, ezzel jelentős kárt okozva a jármű tulajdonosoknak. Nem csak azoknak akitől ellopták az autót. motort, majd hamisított vagy hamis azonosítóval eladták, hanem azok is károsultak, akik ilyen járművet megvettek, ugyanis ha kiderült a hamisítás ténye, a rendőrség lefoglalta a járművet.

Az eredetiségvizsgálat bevezetése drasztikus csökkenést eredményezett a jármű lopások számában, mely szám azóta is stagnál.

 

Mikor van szükség eredetiségvizsgálatra?

Az eredetiségvizsgálat elvégzését jogszabály írja elő.

Elsősorban és legtöbbször Magyarországon vásárolt hasznátl járművek adásvételekor kell elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot, hogy az átírás elvégezhető legyen.

Korábban a külföldön vásárolt járművekre is kötelező volt elvégeztetni az eredetvizsgát, de egy 2009-es jogszabály módosítás következtében csak akkor kell eredetiségvizsgálat ilyen járművekhez, ha más okból kifolyólag Származás ellenőrzést is kell kérni a járműhöz.

Szakmailag ez elhibázott döntés, hiszen azóta kiderült, hogy sajnos akkor is lehet hamisított autót, motort forgalomba helyezni, ha egyébként a jogszabályban előírt dokumentumokkal rendelkezik a külföldön vásárolt jármű.

Eredetiségvizsgálat elvégzése akkor is indokolt, ha egy jármű azonosítója természetes elhasználódás, korrózió miatt már rosszul, vagy egyáltalán nem olvasható.

Eredetiségvizsgálat III. kerület